Ročník 2006 – 2007

Jméno

Bydliště

Věk

Zdeněk Bíma Sedloňov12Marek Duška Bystré12Zdeněk SkácelSedloňov12

Rostislav Bíma Sedloňov 10
Nikola Čtvrtečková Bystré 11
Klára Dušková Bystré 10
Jan Dyntar Janov 9
Václav Dyntar Janov 11
Petr Hejzlar Bystré 9
Jiří Jakubský Ohnišov 9
Daniel Jára Zákraví 11
Radka Kopejtková Deštné 11
Filip Kratochvíl Bačetín 11
Ondřej Matouš Zákraví 11
Mitchel Scheepers Bystré 11
Filip Smola Bystré 11
Martin Smola Bačetín 10
Šárka Ulmová Ohnišov 9

Do nového ročníku jsme vstoupili v novém složení. Někteří z nás přešli do kategorie dorostenců a spousta z nás je z bývalého družstva mladších. Protože nás je hodně, budeme rozděleni do dvou soutěžních družstev. Snad se nám bude dařit.

Plán práce dětského kolektivu pro ročník 2006 – 2007

Září 2006        Zahájení ročníku, příprava na závod požárnické všestrannosti
Říjen 2006      Účast na zahajovacím závodě požárnické všestrannosti
                        Úklid hasičské zbrojnice
Listopad          Odborná příprava – jednoduché hasební prostředky
Prosinec          Odborná příprava – Beseda o integrovaném záchranném systému
Leden              Odborná příprava – Uzle
Únor                Odborná příprava – Beseda o historii dobrovolného hasičstva
Březen             Účast v soutěži „Požární ochrana očima dětí“
                         Zkoušky odbornosti a specializací
Duben              Účast na turistickém pochodu „Cikánské toulky“
                         Příprava na okresní kolo hry Plamen
                         Sběr starého papíru
Květen             Účast na okresním kole hry Plamen
Červenec         Účast na soutěži Hry bez hranic – Německo

Závod požárnické všestrannosti

Letošní závod požárnické všestrannosti se konal 14. října v Černíkovicích. Do tohoto závodu jsme nastoupili ve dvou hlídkách plní nervozity. To se projevilo i na našem běhu. Pokazili jsme uzle, střelbu i pár značek. Celkově jsme obsadili 13. místo a trochu zklamaně odjížděli domů. Byl to však náš první závod za starší a určitě se nám tohle umístění podaří zlepšit.

Úklid

Týden po braném závodě jsme se vydali do naší zbrojnice, abychom uklidili nepořádek, který jsme po sobě nechali při našich trénincích. Za pomoci košťat, lopatek, rukou a hadrů jsme dali naši zbrojnici do pořádku tak, že se do ní nemusíme bát opět vstoupit.

Odborná příprava – požární ochrana

Na začátku listopadu jsme začali pracovat na zlepšení našich odborných znalostí v požární ochraně. Při společných schůzkách jsme se bavili o jednoduchých hasebních prostředcích, taktických značkách a hasících přístrojích. Pomocí značek jsme se zakreslili všechny disciplíny, které běháme. Také jsme si zjistili, jaké hasební prostředky máme doma. Nechybělo ani představení hasících přístrojů. Ty si na jaře vyzkoušíme i prakticky.

Beseda o IZS

Na další schůzce jsme vyslechli besedu o IZS. Dozvěděli jsme se, kdo do systému patří, jaká jsou důležitá telefonní čísla a jak celý systém funguje. Po besedě jsme si zkusili sestavit skutečné hlášení pro případ, že bude někde hořet.

Bazén

Abychom nezanedbávali naše fyzické síly, začínáme jezdit do bazénu v Dobrušce. Zde kromě všelijakých skoků do vody plaveme i různé vzdálenosti na čas nebo na výdrž.

Výroční valná hromada

Třináctého ledna jsme se společně vydali do místního pohostinství, kde se konala tradiční Valná hromada našeho sboru. Po slavnostním zahájení proběhlo přivítání hostů, mezi které patřili p. Duzbaba, p. Netík a také naši kamarádi z Holandska a Polska. Po přivítání všech nastal náš čas. Plni trémy jsme přednesli to, co jsme pilně trénovali před Vánoci v klubovně. Měli jsme trochu strach, ale nakonec vše dopadlo dobře. Jako odměnu za náš hrdinský výkon jsme obdrželi čokoládu. Při její konzumaci jsme mohli vyslechnout zprávy o úspěších našeho sboru. Těch našich tam zatím moc nebylo, ale to určitě přijde. Celá schůze pak byla zakončena chutným obědem.

Tělocvična

Společně s družstvem dorostenců jsme na konci ledna začali zajíždět do tělocvičny v Dobrušce. Snažíme se tak využít dlouhý zimní čas. Trénujeme zde štafetu požárních dvojic a požární útok. Moc nám to zatím nejde, ale snad vše do začátku jara vylepšíme. Pomohou nám v tom jistě i naši noví instruktoři, kteří již mají s trénováním bohaté zkušenosti. Také jsme se rozhodli, že za Bystré budou na jaře běhat dvě soutěžní družstva.

Odborná příprava – zdravověda

Naši letošní odbornou přípravu jsme zakončili besedou o zásadách první pomoci. V rámci této besedy jsme si prakticky vyzkoušeli i některé obvazy, jejichž vázání nám v závodě požárnické všestrannosti na podzim moc nešlo.

Konečně jaro

Po zimě nezimě přišlo do Bystrého jaro. I my jsme proto přestali zajíždět do tělocvičny a začali jsme se scházet na známých místech u zbrojnice, v aleji a na hřišti. Pilně se tam připravujeme na okresní kolo, ze kterého máme trochu strach, protože je to první soutěž mezi staršími. Snad to ale nebude tak hrozné. Přivítali jsme i další čtyři členy našeho družstva ze Sněžného a Sedloňova.

Tréninkové soustředění koupaliště – 4. – 5. 5. 2007

Čištění koupaliště

Pátého května se 10 členů našeho družstva vydalo vyzbrojeno gumáky, kabáty a rukavicemi na místní koupaliště. Pomáhali jsme zde s jeho čištěním. Někteří z nás stříkali z proudnice a ředili tak špínu, jiní drhli stěny nebo sbírali staré větve z trávníků. Dan se s vervou pustil do práce kopáče a pomáhal s úpravou chodníku. Za chvíli byl rudý jak rak, ale spokojený. Vyčerpaní pracovníci pak dorazili do místního stánku, kde se posilnili gulášem z produkce paní Kuchaříkové. Jeho konzumace nám snad šla ze všeho nejlépe. Asi ve dvě hodiny jsme pomohli sbalit všechny hadice a ostatní věci a tím naše brigáda skončila.

Pojedeme fandit ?

Naši dorostenci vyhráli v Kvasinách okresní soutěž a budou nás tak reprezentovat na krajské soutěži ve Dvoře Králové nad Labem. Možná je svými hlasy přijedeme podpořit i my, aby se jim dobře závodilo a znovu vyhráli.

Okres

V pátek 26. května jsme v plně naložených autech vyrazili na okresní kolo hry Plamen do Přepych. Po roce nás opět bylo trochu více, protože nás letos reprezentují dvě soutěžní družstva. Po příjezdu následovala stavba našeho nového stanu a dvou dalších stanů, kterou provázeli problémy. Doma jsme si totiž trochu popletli pytle se stany a jeden stan se ne a ne vejít na železnou konstrukci. Ještě že nám pomohli naši dorostenci, kteří si vzali na starosti naše „béčko“. Vše se nakonec podařilo a po večeři jsme mohli ulehnout k zaslouženému spánku.

V sobotu ráno se po nástupu již soutěž rozběhla na plno. Obě naše družstva plnila soutěžní disciplíny v podobném pořadí, a proto jsme se mohli navzájem srovnávat. „Áčku“ se od začátku i s trochou štěstí dařilo výrazně lépe a neudělalo prakticky žádnou závažnou chybu. Možná k tomu pomohla i návštěva některých našich rodičů. Zato „béčku“ se smůla lepila na paty. Udělalo chybu i tam, kde se mu to jindy nestávalo. Po sobotě tak bylo „áčko“ 6. a „béčko“ na 23. místě.

V nedělním ránu nás ještě čekaly dvě naše nejsilnější disciplíny, které nás mohli posunout v celkovém pořadí – dvojice a štafeta. „Áčko“ zaběhlo na maximum a „béčko“ bohužel dále kazilo. Po sbalení stanů jsme již netrpělivě čekali na vyhlášení výsledků. Čekání jsme si zpestřili sledováním fotbalových zápasů. A pak to přišlo! „Áčko“ obsadilo po dobrém výkonu 8. místo a „béčko“ na své první soutěži 21. místo. Snad to bude příště lepší.

Hry bez hranic

Letošní Hry bez hranic probíhaly od 26. do 31. července v německém Grossbeerenu. Jeli jsme třemi auty, cesta proběhla bez problémů. Spali jsme ve stanech v blízkosti místní školy a rybníka. Po tréninkovém dnu následoval soutěžní. Soutěž se skládala z několika částí: útok, CTIF útok a přenášení zraněného. Nejvíce se nám podařil útok. Zbývající dny jsme věnovali prohlídkám Grossbeerenu a Berlína. Jeden z večerů jsme strávili v tělocvičně se slovenskými děvčaty, společně jsme si zahráli hru Mrazík, při které si někteří z nás o parkety úplně propálili tepláky. V úterý nás čekala už jen cesta domů. Vlastně ne. V Hradci Králové, tedy už blízko domova jsme po menším bloudění zastavili u krytého bazénu a užívali si vodních atrakcí. V Německu nám totiž počasí na koupání nepřálo. No a potom už jsme se všichni těšili domů.

Gratulujeme dorostencům

Vždy, když jsme si v klubovně pouštěli videa z mistrovských závodů, toužili jsme, aby podobných úspěchů dosáhl někdo z nás. Zatím se nám to nepodařilo, ale skvěle nás v letošním  roce zastoupili naši starší kamarádi – dorostenci. Na mistrovství ČR ve Zlíně zvítězili a přivezli do Bystrého mnoho pohárů a hlavně titul mistrů ČR. Snad se nám někdy podaří něco podobného. Gratulujeme!