Ročník 2012 – 2013

Jméno Bydliště Věk
Lukáš Dyntar Janov 13
Michal Honěk Bohdašín 14
Matyáš Chytrý Sněžné 13
Ondřej Marek Janov 11
Richard Poul Bystré 12
Radim Práza Bystré 14
Aneta Prázová Bystré 11
Filip Urbášek Bačetín 14
Miloš Zahradník Janov 14
Pavel Zahradník Janov 12

Plán práce družstva starších pro soutěžní ročník 2012 – 2013

Září – říjen 2012 Příprava na zahajovací ZPV
Účast v zahajovacím ZPV – Bystré
Účast na soutěži nad rámec hry Plamen (ZPV Mezilesí)
Účast na soutěži nad rámec hry Plamen (Kvalifikace na mez. soutěž)
Sběr starého papíru
Listopad – prosinec 2012 Odborná příprava – uzlování
Odborná příprava – směrnice hry Plamen
Odborná příprava – pravidla požárního sportu
Návštěva hasičského muzea
Leden 2013 Kulturní program na VVH sboru
Odborná příprava – optické signály
Odborná příprava – zásobování vodou při zásahu
Únor – Březen 2013 Společné bruslení – Nové Město nad Metují
Účast v soutěži nad rámec hry Plamen
Duben – Květen 2013 Odborná příprava – cvičební řád jednotek požární ochrany
Odborná příprava – nástupové tvary
Příprava na okresní kolo hry Plamen
Zkoušky odbornosti MH
Čistění místního koupaliště
Účast v soutěžích nad rámec hry Plamen
Červen 2013 Slavnostní ukončení soutěžního ročníku
Červenec 2013 Účast v dalším ročníku Her bez hranic

Příprava na ZPV

Začal školní rok a nám tedy začaly i schůzky. Trénujeme uzle, značky a zdravovědu a soupeříme mezi sebou ve vytrvalostních bězích.

Zahajovací závod požárnické všestrannosti

Soutěž Plamen nám začala branným závodem, který se konal 6. října 2012 “doma” v Bystrém. Závod jsme běželi svižným tempem a tak i přes chybu na azimutu jsme celkově zvítězili.

Závod požárnické všestrannosti – Mezilesí

Jako minulý rok i letos jsme se vydali do sousedního okresu na náročný branný závod do Mezilesí. Na tomto závodě jsme utvořili 2 hlídky a obsadili jsme 1. a 12. místo.

72 hodin

  1. října 2012 se naše družstvo přidalo do projektu 72 hodin. Uskutečnili jsme v Sedloňově soutěž pro děti z dětského domova v disciplínách CTIF a tím jsme jim určitě přiblížili požární sport.

Kvalifikace na hasičskou olympiádu

Tento podzim jsme také trénovali disciplíny CTIF na kvalifikaci na hasičskou olympiádu. A tak jsme jeli na stadion ve Skutči, kde jsme se 28.10.2012 této kvalifikace zúčastnili. Štafeta CTIF se nám povedla, ale na útoku jsme měli 2 otáčky na hadicích. Celkově jsme obsadili 4. místo.

Úklid zbrojnice

Kvůli blížící se zimě bylo načase uklidit překážky. Sešli jsme se ve středu navečer, abychom uskladnili a zazimovali překážky a v sobotu jsme uklidili zbrojnici.

Zimní schůzky

Protože už je venku zima scházíme se v klubovně, kde cvičíme uzle a zvětšujeme své znalosti. Také jezdíme do tělocvičny v Dobrušce.

Muzeum Merkur

V sobotu 12.1.2013 jsme si vyjeli na výlet do muzea stavebnice Merkur v Polici nad Metují. Viděli jsme ocelové město a mnoho dalších exponátů. Také jsme si krásně zastavěli z této stavebnice.

Soutěž v uzlování

Na trénincích jsme spolu soutěžili ve vázání uzlů, které budeme vázat na soutěži v Havířově. Na prvních místech byl velmi vyrovnaný boj. Největší problémy byly s úvazem na proudnici.

Výroční valná hromada

Devatenáctého ledna 2013 se konala výroční valná hromada. Zúčastnili se ji členové sboru a hosté z Bystrého u Poličky. Dalšími hosty byly starostové Královéhradeckého a Pardubického krajského sdružení hasičů a starosta okresního sdružení hasičů. Družstvo mladších mělo připraveno kulturní vystoupení.

Havířovská hala

Druhého března 2013 jsme jeli na soutěž až do Havířova. Soutěžili jsme v disciplínách štafeta dvojic, štafeta 4 x 60 m a uzlová štzafeta. Povedli se nám dvojice, ale uzle jsme pokazili.

Provozská uzlovka

Devátého března 2013 jsme jeli na soutěž do Provoze. Byla to 1. soutěž Ligy mládeže okresu Rychnov nad Kněžnou. V soutěži družstev jsme pokazili uzle. Soutěže jednotlivců se zúčastnili Ríša, Aneta, Miloš, Lukáš a Ondra. Celkově jsme obsadili 6. místo mezi družstvy.

Bazén Rychnov nad Kněžnou

V sobotu 20. dubna 2013 jsme jeli na výlet do bazénu do Rychnova nad Kněžnou. Dobře jsme si zaplavali, užili si divokou řeku a zajezdili na tobogánu. Těšíme se na příště.

Cikánské toulky

Letos jsme se zúčastnili Cikánských toulek. 27. dubna 2013 jsme se vydali na cyklistickou trasu. Vyjeli jsme z Ohnišova přes Tis, Kounov, Dobré a Bačetín zpět do Ohnišova. Celkem jsme ujeli 34 km a myslím, že na tento výlet dlouho nezapomeneme.

Sběr starého papíru

  1. dubna 2013 jsme znovu sbírali starý papír od občanů Bystrého a Janova. Společně s družstvem mladších jsme nasbírali 903 kg papíru za 1252 Kč.

Soutěž v Bystrém

  1. května 20130 jsme se zúčastnili soutěže v disciplínách CTIF v Bystrém. Na soutěž přijelo 8 družstev mladších a 5 družstev starších. Nám se nepovedl 1. pokus požárního útoku, ale i přesto jsme na domácí půdě vybojovali celkové 1. místo.

Čištění koupaliště

Zúčastnili jsme se čištění koupaliště, které je potřeba po zimě vyčistit. Letos se čistilo 4. května 2013. Čistili jsme stěny a odváželi bahno, poté jsme si dali guláš a už v poledně jeli domů.

Soutěž v Nízké Srbské

Jako loni i letos jsme jeli na soutěž do Nízké Srbské. Soutěžilo se ve 3 disciplínách: štafetě 4 x 60 m, štafetě požárních dvojic, požárním útoku. Ve všech disciplínách se nám dařilo, ale ve štafetě 4 x 60 m jsme měli neplatný pokus. Celkově jsme skončili na 3. místě.

Zkoušky odbornosti

Po zimní přípravě jsme si 10. května 2013 napsali zkoušky odbornosti. Zkoušky napsali: preventisté Filip, Michal a Matyáš; strojník Radim; cvičitelé Aneta, Lukáš, Ondra a Ríša.

Květinový den

Ve středu 15. května 2013 se konal Český den proti rakovině a naše družstvo se na něm také podílelo. Utvořili jsme 5 skupin a vybrali jsme 4 712 na boj proti rakovině.

Soutěž v Bohdašíně

Poslední soutěží před okresním kolem hry Plamen byla pro nás soutěž v Bohdašíně, na kterou jsme jeli 18. května 2013. Měli jsme smíšené družstvo (5 starších, 3 mladší). Zaběhli jsme povedenou štafetu, ale v požárním útoku jsme měli diskvalifikaci. I přes to jsme obsadili celkové 14. místo.

Okresní kolo hry Plamen

V pátek 24. května 2013 jsme odjeli na okresní kolo hry Plamen do Pohoří. Soutěžilo se v pěti disciplínách. Ve všech disciplínách se nám dařilo, až na 1. pokus štafety 4 x 60 m, a umístili jsme se na celkovém 1. místě a postoupili do krajského kola.

Soutěž jednotlivců v Kvasinách

  1. června 2013 jsme jeli na soutěž jednotlivců do Kvasin. Zúčastnili se Lukáš, Ríša, Ondra, Miloš. Moc se nám nedařilo a nejlépe se umístil Miloš na celkovém 8. místě.

Krajské kolo hry Plamen

Díky tom, že jsme vyhráli okresní kolo hry Plamen, postoupili jsme do kola krajského, které se letos konalo v Trutnově a Havlovicích. Bylo to o víkendu 15. – 16. června 2013. Poměrně se nám dařilo, ale moc se nám nepovedla štafeta CTIF a ZPV a na konkurenci jsme nestačili. Nakonec jsme obsadili krásné 6. místo.

Pohár hasičské mládeže Opočno

  1. června 2013 jsme jeli na soutěž do Opočna. Tato soutěž byla zařazena do Ligy mládeže. Soutěžilo se v požárním útoku a “Opočenské štafetě”. Na této soutěži se nám dařilo a poprvé jsme zde obsadili celkové 1. místo.

Čánecký pohár

  1. července 2013 jsme jeli do Čánky. Konala se tam soutěž v požárním útoku. Na této soutěži se nám velmi dařilo a dokonce jsme zaběhli osobní rekord družstva 21,84 sekundy a s tímto časem obsadili 1. místo.

Výlet do Harrachova

O prázdninách ve dnech 19. – 22. července 2013 jsme vyrazili na výlet do Harrachova. Jeli jsem z Nové Města vlakem. Byli jsme ubytovaní v kempu Jiskra. Byli jsme v lanovém centru, kde jsme se naučili základy horolezectví, zúčastnili jsme se hry s GPS a podnikli jsme výlety do okolí. Přestože nám počasí moc nepřálo, vrátili jsme se domů spokojení.

Soutěž v Křovicích

Jako loni i letos jsme jeli na prázdninovou soutěž do Křovic. Byla to poslední soutěž letošního ročníku a byla započítána do Ligy mládeže. Letos se nám moc nedařilo. Štafeta 4 x 60 m byla povedená, ale v požárním útoku se nám rozpojily hadice a proto jsme obsadili celkové 3. místo. Pro některé z nás to byla poslední soutěž za tuto kategorii a proto jsme si ji řádně užili.