Ostrava 2009

Neděle 19. července

Je neděle, krátce po půl jedenácté ráno. Za deštivého počasí nakládáme poslední materiál a naší Avií vyrážíme směr Ostrava. Po krátké zastávce v Mohelnici přichází první nepříjemná zpráva – Avie má potíže s chlazením a cesta se proto velmi prodlužuje. Ke sportovní hale ve Vítkovicích tak dorážíme později, než jsme čekali a vyrážíme na prezenci. Po hodinovém čekání ve zácpě u vchodu se vedoucímu družstva podařilo družstvo úspěšně akreditovat a můžeme tak vyrazit do Poruby, místa našeho týdenního pobytu. Zde absolvujeme zvláštní kolečko auto – klíče (bez úspěchu) – auto – úhrada kauce – klíče (s úspěchem) – ubytování. Po ubytování vyrážíme na zaslouženou večeři a potkáváme se s dalšími družstvy z České republiky.

Pondělí 20. července

Po snídani vyrážíme za doprovodu dobrovolníků tramvají na stadion ve Vítkovicích. V devět hodin se chystáme na náš první seznamovací trénink požárního útoku. Někteří z nás vyrážejí ve sportovní úpravě, protože si nevzali celý PS. V prvním útoku děláme spoustu chyb, ale nic se neděje, protože se skutečně jedná spíše o seznámení s materiálem. Ostatní útoky se nám daří lépe a dosahujeme v nich pro nás běžného času na úrovni 50 s. Po skončení tréninku sledujeme trénink požárního sportu a snažíme se najít místo našeho oběda. Po něm vyrážíme zpět na ubytovnu a máme volný program.

Úterý 21. července

Na dnešní trénink vyrážíme dříve, protože se nejedná o trénink seznamovací, ale již oficiální. Vše tedy probíhá tak, jak to bude probíhat při páteční soutěži. V útoku se nám daří a jedinou chybou je chybně navázané lano na madlo u stroje. V následné štafetě se Jirka odbývá svoji premiéru při proskakování potrubí, která se obešla bez jakýchkoliv následků. Jsme proto spokojeni a doufáme v dobrý páteční výsledek. Někteří z nás se večer vydávají na představení družstev mladých hasičů, které nabízí spoustu zážitků.

Středa 22. července

Dnešní den je pro nás dnem volna. Někteří vyrážejí do města, jiní sledují trénink družstev mladých hasičů a požárního sportu. Na řadu se dostala také naše Avie, které jsme za pomocí hasičů v Porubě “vyoperovali” termostat, možnou příčinu našich nedělních potíží.V podvečer vyrážíme v předepsané ústroji zpět na stadion ke slavnostnímu zahájení soutěže. Zjišťujeme, že některá družstva si pokyn o předepsané výstroji vyložila jinak a vyrazila na lehko. Předáváme proto části svého oděvu našim dobrovolníkům a řadíme se na slavnostní nástup. Na stadionu jsme vítání bouřlivým potleskem našich fanoušků. Po úvodních projevech je zapálen olympijský oheň a následuje slavnostní průvod, při kterém skandování fanoušků “Češi, Češi” vyvolává velmi silné emoce.

Čtvrtek 23. července

Dnes máme poprvé možnost sledovat ostré soutěže a to v kategorii mladých hasičů. Fandíme všem českým družstvům a těší nás, jejich výborné výkony. Za horkého počasí vyrážíme k vodě. V odpoledních hodinách sledujeme soutěž ve výstupu na cvičnou věž.

Pátek 24. července

Je pátek a pro naše družstvo nastává den D. Dnes vypukne všechno naplno a my budeme moci zúročit hodiny našeho tréninku. Soutěž však začíná s více než hodinovým zpožděním a proto budeme běhat již za odpoledního vedra. Ve fantastické atmosféře závodů, kdy není slyšet vlastního slova, vyrážíme na požární útok. v něm se nám příliš nedaří a dosahujeme času na úrovni 62 s. Útok je však bez chyb a proto příliš neztrácíme. Ve štafetovém běhu padá Adam na bariéře a ztráta se ve zbylém úseku již dohnat nedá. V týmu se šíří nervozita a hádavá nálada.

Sobota 25. července

Dnes nastává poslední oficiální den soutěže. Za deštivého počasí můžeme sledovat soutěže v požárním sportu a klasických disciplínách CTIF žen. Odpoledne vyrážíme na nákupy a chystáme se na slavností zakončení her. To se koná za deště v podvečerních hodinách. Svým skandováním vyjadřujeme gratulace všem českým medailistům a zejména mladým hasičům, kteří v soutěži zvítězili. Závěrečný průvod je plný skandování a díků fanouškům za jejich podporu. Veškeré oficiality berou v té chvíli za své, přichází i čas na slzy. Soutěž v Ostravě pro nás končí.  Celkově jsme obsadili 4. místo mezi dobrovolnými družstvy mužů z České republiky a 56. místo ze všech zúčastněných družstev. Výsledek mohl být lepší, přesto však jsme s naším výsledkem spokojeni.

Neděle 26. července

Je ráno a po obtížném balení vyrážíme směr domov. Dvacet kilometrů za Opavou však nastává akce, se kterou jsme vůbec nepočítali. Avie vypovídá službu a znemožňuje nám jet dál. Za pomoci jiných hasičů ji odtahujeme na stanici do Bruntálu a voláme do Bystrého pro náhradní dopravu. Ta v pořádku doráží a tak jsme o půl sedmé po týdnu doma. Poškozená Avie zůstává v Bruntále a čeká se příjezd mechaniků, kteří ji dají opět do pořádku a přivezou domů do zbrojnice.

Výsledky soutěží v Ostravě můžete získat ZDE.